kuinka voin vastustaa pahaa?

Ensimmäinen ja paras keino vastustaa pahaa on jatkuva Raamatun lukeminen ja Jumalan tahdon tekeminen.

Ennen kuin jotain vastustaa, on hyvä tietää mitä se on. Muuten joutuu huitomaan pimeässä joka suuntaan ja taistelu on tehotonta.
Katsotaan Raamatusta, mitä se sano pahasta.

Meillä on pahoja tekoja, jotka aikaansaavat kuoleman.
1. Moos. 38:10 Mutta se, minkä hän teki, oli paha Herran silmissä; sentähden hän antoi hänenkin kuolla.

Tämä kuvaus sopii vain yhteen asiaan: Syntiin. Vain synti aikaansaa kuoleman. Eli synti on paha, jota meidän tulee vastustaa.

Synnin seuraus käy ilmi jo Raamatun ensilehdiltä, kun Jumala antoi Aadamille tiedoksi tuomion, joka seuraa tietoisesta Jumalan tahdon rikkomisesta.
1. Moos. 2:17 mutta hyvän-ja pahantiedon puusta älä syö, sillä sinä päivänä, jona sinä siitä syöt, pitää sinun kuolemalla kuoleman".
Valittuaan synnin Aadamista tuli synnin palvelija sen sijaan, että olisi ollut Jumalan palvelija. Samoin käy meille aina kun valitsemme tehdä Jumalan Sanan vastaisesti.
Room 6:16 Ettekö tiedä, että kenen palvelijoiksi, ketä tottelemaan, te antaudutte, sen palvelijoita te olette, jota te tottelette, joko synnin palvelijoita, kuolemaksi, tahi kuuliaisuuden, vanhurskaudeksi?

Jaakob paljastaa himon olevan synnin esiaste, jonka helliminen ajatuksissa lopulta aikaansaa synnin.
Jaak 1:13 Älköön kukaan, kiusauksessa ollessaan, sanoko: "Jumala minua kiusaa"; sillä Jumala ei ole pahan kiusattavissa, eikä hän ketään kiusaa.
14 Vaan jokaista kiusaa hänen oma himonsa, joka häntä vetää ja houkuttelee;
15 kun sitten himo on tullut raskaaksi, synnyttää se synnin, mutta kun synti on täytetty, synnyttää se kuoleman.
16 Älkää eksykö, rakkaat veljeni.

Yksi Sanasta löytyvä keino pahan vastustamiseen on siis torjua himon ajatukset. Kaikki himoon johtavat ajatukset eivät ole edes omiamme. Saatana pyrkii asettamaan päähämme Jumalan tahdon vastaisia ajatuksia. Tästä on Raamatussa ainakin kaksi selkeää esimerkkiä, joiden lopputulos on hyvin erilainen. Ensimmäinen esimerkki on Eeva ja toinen on Jeesus.

Eevalle käärme kyseenalaisti Jumalan sanan.

1.Moos 3:1 Mutta käärme oli kavalin kaikista kedon eläimistä, jotka Herra Jumala oli tehnyt; ja se sanoi vaimolle: "Onko Jumala todellakin sanonut: 'Älkää syökö kaikista paratiisin puista'?" (vihjaus Jumalan valheellisuudesta)

Eeva teki virheen ja lähti jutustelemaan käärmeen kanssa sen sijaan, että olisi käskenyt käärmettä esittämään asiansa suoraan Jumalalle. Eevan vastauksessa käärmeelle on melkein kuultavissa kysymys "Miksiköhän emme saa...?"

1.Moos 3:2 Niin vaimo vastasi käärmeelle: "Me saamme syödä muiden puiden hedelmiä paratiisissa,
3 mutta sen puun hedelmästä, joka on keskellä paratiisia, on Jumala sanonut: 'Älkää syökö siitä älkääkä koskeko siihen, ettette kuolisi'."

Tämän jälkeen käärme teki Jumalasta valehtelijan, joka salaa meiltä jotain hyvää.

1.Moos 3:4 Niin käärme sanoi vaimolle: "Ette suinkaan kuole;
5 vaan Jumala tietää, että sinä päivänä, jona te siitä syötte, aukenevat teidän silmänne, ja te tulette niinkuin Jumala tietämään hyvän ja pahan".

Silloin synti oli valmis syntymään, sillä Eeva kuunteli ja uskoi valheen.

1.Moos 3:6 Ja vaimo näki, että siitä puusta oli hyvä syödä (lihan himo)
ja että se oli ihana katsella (silmäin pyyntö)
ja suloinen puu antamaan ymmärrystä; (elämän korskeus)

ja hän otti sen hedelmästä ja söi ja antoi myös miehellensä, joka oli hänen kanssansa, ja hänkin söi.

Tässä näimme selvästi, kuinka sielunvihollinen kylvää epäilyn mieleemme, aikaansaa himon kiellettyyn, joka synnyttää synnin, ellei ajatusta ja himoa kitke pois mielestä.

Vastaavasti Saatana kiusasi myös Jeesusta. Mutta Jeesus vastusti pahaa ja voitti synnin houkutukset. Hän teki sen vetoamalla Jumalan Sanaan.

Matt 4:1 Sitten Henki vei Jeesuksen ylös erämaahan perkeleen kiusattavaksi.
2 Ja kun Jeesus oli paastonnut neljäkymmentä päivää ja neljäkymmentä yötä, tuli hänen lopulta nälkä.
3 Silloin kiusaaja tuli hänen luoksensa ja sanoi hänelle: "Jos sinä olet Jumalan Poika, niin käske näiden kivien muuttua leiviksi". (lihan himo)
4 Mutta hän vastasi ja sanoi: "Kirjoitettu on: 'Ei ihminen elä ainoastaan leivästä, vaan jokaisesta sanasta, joka Jumalan suusta lähtee'."
5 Silloin perkele otti hänet kanssansa pyhään kaupunkiin ja asetti hänet pyhäkön harjalle
6 ja sanoi hänelle: "Jos sinä olet Jumalan Poika, niin heittäydy tästä alas; sillä kirjoitettu on: 'Hän antaa enkeleilleen käskyn sinusta', ja: 'He kantavat sinua käsillänsä, ettet jalkaasi kiveen loukkaisi'."(Jumalan Sanan väärinkäyttö, Jos et hyppää, et luota tarpeeksi.)

7 Jeesus sanoi hänelle: "Taas on kirjoitettu: 'Älä kiusaa Herraa, sinun Jumalaasi'."
8 Taas perkele otti hänet kanssansa sangen korkealle vuorelle ja näytti hänelle kaikki maailman valtakunnat ja niiden loiston
9 ja sanoi hänelle: "Tämän kaiken minä annan sinulle, jos lankeat maahan ja kumarrat minua".(silmäin pyyntö ja elämän korskeus)
10 Silloin Jeesus sanoi hänelle: "Mene pois, saatana; sillä kirjoitettu on: 'Herraa, sinun Jumalaasi, pitää sinun kumartaman ja häntä ainoata palveleman'."
11 Silloin perkele jätti hänet; ja katso, enkeleitä tuli hänen tykönsä, ja he tekivät hänelle palvelusta.

Näistä esimerkeistä näemme myös mihin kohtaan Saatana meissä iskee. Ne ovat heikot kohtamme. Ensin hän tahtoo murtaa luottamuksemme Jumalan Sanaan, jossa onnistuttuaan hän voi murentaa uskomme pala palalta.

Toisena keinonaan hän vetoaa lihallisiin heikkouksiimme langettaakseen meidät syntiin ja saaden sitä kautta hylkäämään Jumalan.1. Joh. 2:16 Sillä kaikki, mikä maailmassa on, lihan himo, silmäin pyyntö ja elämän korskeus, se ei ole Isästä, vaan maailmasta.

Vastusta näitä, niin paha pysyy sinusta kaukana. Huomatkaa miten Jeesus vastusti Perkelettä. Hän käytti jokaisessa kohdassa Jumalan Sanaa vastaamaan pahalle. Tämä on ainoa todellinen keinomme vastustaa pahaa.
Eevan virhe oli ryhtyä keskustelemaan käärmeen kanssa, "No onhan Jumala sanonut..." jolloin hän oitis hävisi kamppailunsa pahaa vastaan. Saatana tuntee Jumalan sanan ja ihmisen mielen läpikotaisin. Hän on meitä paljon viisaampi, emmekä me milloinkaan voi voittaa häntä viekkaudessa. Eli emme koskaan saisi käydä keskusteluun Saatanan kanssa.

Jos todella haluamme vastustaa pahaa, tulee meidän tuntea Jumalan Sana ja toteuttaa sitä elämässämme.

Matt 22:29 Jeesus vastasi ja sanoi heille: "Te eksytte, koska te ette tunne kirjoituksia ettekä Jumalan voimaa.

Raamatusta löytyy muun muassa seuraava ohje pahan vastustamiseksi:
1.Piet 3:9 Älkää kostako pahaa pahalla, älkää herjausta herjauksella, vaan päinvastoin siunatkaa; sillä siihen te olette kutsututkin, että siunauksen perisitte.

Eli, jos kostamme pahan pahalla, on paha voittanut meidät, sillä olemme tehneet pahaa. Emme voi palvella Jumalaa [hyvää] tekemällä Saatanan tahdon mukaan [pahaa].

Me [uskovat] olemme Jumalasta, mutta ne jotka ovat maailmassa, ovat kaikki pahan vallassa.
1.Joh 5:19 Me tiedämme, että olemme Jumalasta, ja koko maailma on pahan vallassa.

Vain Jeesus voi vapauttaa meidät pahan vallasta. Aivan kuin Isä Meidän-rukouksessa pyydäme: "...Äläkä saata meitä kiusaukseen, vaan päästä meidät pahasta..."

Jos olet uskossa ja sortunut tekemään pahaa, ei Jumala sinua hylkää vaan kehottaa sinua palaamaan luokseen. Hän on antanut tähän sanassaan selkeät ja yksinkertaiset ohjeet:

Ap.t 3:19 Tehkää siis parannus ja kääntykää, että teidän syntinne pyyhittäisiin pois,

Päätän tämän Jaakobin kehoitukseen:

Jaak 4:7 Olkaa siis Jumalalle alamaiset; mutta vastustakaa perkelettä [pahaa], niin se teistä pakenee.


Kirjoittanut petri
14.03.2010